História vinárstva Braňa Bahnu sa začína v roku 2004, keď v starobylom vinohradníckom mestečku Svätý Jur kupuje s manželkou zdevastovaný renesančný dom s veľkou pivnicou. Vinárske gény zrejme zdedil po predkoch, ktorí už od od 18. storočia dorábali víno na južných svahoch Štiavnických vrchov – v Pukanci. Po strednej vinárskej škole v Modre vyštudoval geológiu a dnes mu táto kombinácia umožňuje iný pohľad na terroir - miesto, kde sa víno zrodilo. V pivnici kvasia vína zo svätojurského hrozna, ktoré sa urodilo na strmých žulových svahoch nad mestom. Takmer 3 hektáre viníc obrába s dôrazom na zachovanie biodiverzity, herbicídy a pesticídy sú vylúčené. V pivnici používa metódu "riadeného ničnerobenia" a stále ju zdokonaľuje. Vína z typických odrôd Veltlínske zelené, Muller-Thurgau, Rizling vlašský a rýnsky kvasia spontánne, bez použitia komerčných kvasiniek, enzýmov a moderných prídavných látok. Niektoré z nich prekvasia na šupkách a vzniká edícia JANTAR. Jeho filozofia "nič nepridať, nič neodobrať " ho vedie vcelku dobrodružnou cestou vzniku vína. A to ho na tom najviac baví.
Kategórie:
Vinár
Vinohradník