CARPATE DIEM I Objav, zaži a ochutnaj Malé Karpaty
Rodinné vinárstvo zo Šenkvíc ponúka vína nových rozmerov
CARPATE DIEM je rodinné vinárstvo zo Šenkvíc, ktoré od januára 2021 hospodári v systéme ekologického poľnohospodárstva. To znamená, že od klasického pestovania viniča prechádzame k bio pestovaniu. Výsledkom zavádzania systému kvality bude označenie, že naše hrozno a vína sú v BIO kvalite, deklarované znakom ekologického poľnohospodárstva Európskej únie. Z pohľadu filozofie vinárstva hospodárime ekologicky v podstate od začiatku. V rámci ochrany pred chorobami viniča používame výhradne prípravky spoločnosti Bioka, ktorá vyvíja ekologické hnojivá bez rezíduí škodlivých pre ľudí, aj životné prostredie.
Surovinu na výrobu vína si pripravujeme už vo vinohrade. Po celý rok dohliadame na zdravotný stav hrozna, čím minimalizujeme akékoľvek prídavné látky do vína. Vinárstvo hospodári vo vlastných vinohradoch s celkovou rozlohou 7 ha. Nachádzajú sa výlučne v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v modranskom vinohradníckom rajóne v katastri mesta Modra a obce Šenkvice. Pestujeme odrody: Nitria, Hron, Tramín červený, Devín, Pálava, Muškát moravský, Hibernal a Veltlín zelený.
Zloženie vína ako potraviny, ktorú vinárstvo dodáva na trh, je pre CARPATE DIEM prioritou. Preto ho pravidelne kontrolujeme a dbáme na to, aby bolo zdravotne vyhovujúce. Jednou zo systematicky preverovaných zložiek je histamín, ktorého väčšie množstvo v potravinách môže vyvolať alergické reakcie. Žiaľ, u ľudí citlivých na prítomnosť histamínu v jedle býva jeho účinok zosilnený požitím alkoholických nápojov. Všetky naše vína prešli procesom testovania v certifikovanom laboratóriu. CARPATE DIEM je jedným z prvých slovenských vinárstiev, ktoré deklaruje nízku hladinu histamínu, iných biogénnych amínov a SO2. Obsah histamínu v nich má hodnotu menšiu ako 0,00025 g/l, čo je hladina, ktorú znášajú aj ľudia s histamínovou intoleranciou.
Vinárstvo sídli v priestoroch bývalých skladov ovocia a zeleniny NUPOD v Šenkviciach, kam sa presunula výroba, skladové priestory, predajňa vína a moderné degustačné priestory. Architektonickú hodnotu budove NUPOD dodáva aj fakt, že ide o výrobňu vína a sklad ovocia z roku 1944 od nestora slovenskej architektúry, národného umelca Emila Belluša. Pôvodné výrobné priestory v kamennej pivnici v Šenkviciach, časti Kozare slúžia na reprezentačné účely – ochutnávky a riadené degustácie. V podnikaní chce byť vinárstvo otvorené a transparentné, preto vznikla spolupráca s technologickou spoločnosťou 3IP v rámci ich inovatívneho projektu Gratitude.
CARPATE DIEM je prvým slovenským vinárstvom, ktoré pomocou technológie blockchain zaznamenáva pôvod vína a celý výrobný proces. Keďže sme si istí, že naše víno vyrábame poctivo, odborne a v súlade s prírodou (ekologicky), neváhame informácie zaznamenať v nemeniteľnej blockchainovej databáze. Transparentné údaje a príbeh našich vín si môžete dohľadať prostredníctvom naskenovania QR kódu na etikete.
Pretože chceme, aby ste vedeli kto, z čoho a ako vyrába vaše obľúbené víno. Pretože chceme, aby naši zákazníci poznali príbeh svojho vinárstva.