V súčasnosti hrozno spracovávame a víno sprevádzame jeho dozrievaním v malých priestoroch bývalej technickej miestnosti pri rodinnom dome vo Viničnom. Využívame nerezové nádrže, agátové a použité dubové sudy, mlynkoodstopkovač a hydrolis. Práci s drevom chceme dať v budúcnosti väčší priestor, ako aj nakvášaniu bielych vín na šupkách.
Sme presvedčení, že víno nepotrebuje k svojej jedinečnosti viac ako nevyhnutnú dávku síry (menej ako 100mg/l celkového SO2), bentonitu, zručnosti (stále sa účíme) a trpezlivosti. Chceme víno, ktoré nebude unifikované, ale naopak ponúkne verne obraz o práci vo vinici, pôde, mieste, ročníku a všetkých okolnostiach. Víno považujeme za prírodný a nie priemyselný nápoj. Víno má o sebe, pôvode a ľuďoch povedať viac ako „len“ cez primárnu aromatiku, vtieravý zvyškový cukor a exotické chute.
Pre presné vyjadrenie si dovolíme použiť citát z knihy Reading between the Wine od Thieseho:
„Nepostačuje ak má víno pas, potrebuje aj rodný list. Radšej budem piť niečo čo chutí ako niečo a nie ako všetko. Čokoľvek môže chutiť ako všetko a často aj chutí, a to ma k smrti nudí.“
Tomuto všetkému chceme zostať verní. Verní vinici a ročníku. Verní Karpatom.
Kategórie:
Vinár
Vinohradník