Víno je umenie
Aby ste si mohli pochutnať na skutočne prvotriednej fľaše vína, skrýva sa za ňou celoročná práca a um vinárov. Keď chcú v Šenkviciach dosiahnuť svetovú kvalitu, nesmú z tradičného postupu výroby vína nič uberať, ale ani doň nič pridávať.
„Vždy chceme dať do fľaše skutočné hroznové perly, a tak musíme žiť s prírodou a vycítiť, čo hrozno práve potrebuje. Musíte sledovať počasie, vlhkosť, teplotu vo viniciach,.. A zároveň všetko, čo dávate do vinohradov, musí byť prírodné. Žiadne herbicídy na ničenie buriny, ale poctivá ručná práca,” vysvetľuje Ladislav Šebo, majiteľ Karpatskej Perly.
K špičkovej kvalite prispieva aj strategická poloha vinárstva. Hrozno pochádza výlučne z vlastných vinohradov. Sú vzdialené maximálne desať minút cesty autom.
Po zbere nastáva práca v pivnici. Stáčanie, čírenie, vyzrievanie a ochutnávanie vína je záverečnou činnosťou celoročnej práce vinohradníka - vinára. Dalo by sa tak povedať, že každá fľaša, každá odroda, je kúskom umenia každého jedného vinára.
„Sused – vinár, nikdy nebude mať rovnaké víno, ako vy. Hoci má podobné podložie, rovnaké svetlo, vždy bude výsledok iný. A to je na tom to krásne.”
Že je fľaša Perly sama osebe umeleckým dielom, nie je žiadna náhoda. Šebovci si totiž umenie lokálnych remeselníkov, architektov, maliarov, ale aj starých vinárov ctia. Dôkazom sú aj etikety od miestnych dizajnérov, ktorých obrazy nájdete na stenách šenkvického vinárstva. To Šebovci prerobili z bývalého súkromného družstva NUPOD , ktorého pôvodné budovy projektoval známy architekt Emil Belluš.
Počas tridsaťročnej histórie sa na postupnom zveľadení priestorov podieľal najmä Ing. arch. Andrej Marcinka, ktorý zanechal pôvodný ráz budovy a dotiahol ho do dokonalosti. Drevené stropy, schody, ale aj kusy nábytku, v živých farbách radu JAGNET od lokálnych remeselníkov, zase nájdete naprieč pivnicami a spoločenskými priestormi vinárstva.
Odmena za náročnú prácu
Za 30 rokov stihli vína Karpatskej Perly nazbierať desiatky ocenení z celého sveta.
Väčší dôkaz, že aj vinice na malokarpatských svahoch majú potenciál rovnať sa s konkurenciou v Rakúsku, Nemecku či oblastí Južnej Ameriky, ďalej hľadať nemusíte.
Pravidelne si totiž najvyššie priečky odnášajú Perly ako Aurelius, suchovršský Rizling rýnsky, Veltlínske zelené z Novín či Devín z vinohradu Plázle.
Práve posledné menované víno, Devín 2018, hrozienkový výber z vinohradu Plázle, si v novembri vyslúžilo veľkú zlatú medailu za najlepšie prírodné sladké víno na najvýznamnejšej výstave Latinskej Ameriky – Catad'Or World Wine Awards.
Rovnaká odroda Devín, no z roku 2020 a vinohradu Suchý vrch si zase zlato odnieslo z poľskej súťaže Galicja Vitis 2021, kde bodovala so zlatom aj Pálava 2020 a Aurelius 2018, cibébový výber sa tu stal šampiónom botrytických vín.
Cibébový Aurelius 2018 sa postaral aj o najväčší úspech roka vinárstva na prestížnej súťaži Danube Wine Challenge. So ziskom 96 bodov sa stal najvyššie hodnoteným vínom súťaže, získal veľkú zlatú medailu, víťazstvo v kategórii a titul najlepšieho slovenského vína súťaže. Okrem toho tu zažiaril aj PétNat Sauvignon Blanc 2020, ktorý priniesol veľkú zlatú medailu a Rizling rýnsky z Kramárov zlatú medailu. Obrovským úspechom bolo tiež špeciálne ocenenie za najlepšiu kolekciu vín Danube Wine Challenge. Šebovcom toto leto spravila radosť aj zlatá medaila na AWC Vienna 2021, kde hodnotiteľom zachutil Rizling rýnsky 2019 zo Suchého vrchu.
Špeciálne víno pre špeciálne výročie
Vinárstvo Šebovcov, rovnako ako jeho vinič, za tridsať rokov vyzrelo a dospelo do poctivej kvality. A ako lepšie by sa dalo toto jubileum osláviť, než mimoriadnym vínom?
Tým, ktoré v jednej fľaši odzrkadľuje, čo Karpatská Perla znamená, sú 4 ŽIVLY 30. výročie – cuvée tých najlepších vín zo Suchého vrchu ročníka 2018.
V limitovanej edícii so šiestimi rôznymi etiketami, na ktorých nájdete diela slovenských umelcov (Dušana Polakoviča, Stana Černého, Mariána Komáčka, Igora Bencu, Daniela Brunovského a Karola Felixa), si do pohára nalejete asambláž z odrôd Alibernet, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon a André.
A viete, kde bude tento archívny kúsok chutiť najlepšie? Napríklad priamo v archívnej pivnici, ktorú Šebovci vytvorili z betónových nádrží na dozrievanie vína, čoho dôkazom je vyzrážaný vínny kameň na stenách.
Ten najkrajší pohľad na Malokarpatský chotár a vinice plné Perál si však s pohárom 4 ŽIVLOV vychutnáte z rozhľadne šenkvického vinárstva. A verte nám, tých 99 schodov na vrchol za to rozhodne stojí.